Segla på engelska sydkusten

Segla på engelska sydkusten

Segla på engelska sydkusten

Av John och Trish Carter

 

Englands södra kust, från Chichester till Poole är utmärkta seglingsvatten med ett antal naturliga hamnar och skyddade kuster. John och Trish Carter, stolta ägare av en Najad 380 vid namn Kiera, har seglat I området under många år och vi är mycket glada att de vill dela med sig av sina guldkorn till oss.

Chichester
Chichester hamn har två marinor väl värda ett besök. Chichester marina ligger I nordöst och nås genom en sluss. Du når Chichester stad genom att följa kanalen till fots eller med cykel. Staden är känd för sina romerska lämningar, sin katedral, teater och Goodwood bilracingbana.

Vid East Head finns möjlighet att ankra upp och sen ta jollen in till en härlig strand, perfekt för en dagsutflykt. Den ligger litet oskyddad, så vi rekommenderar att ni flyttar båten innan natten kommer.
I nordväst finns Northney marina, en promenad bort därifrån, över på fastlandssidan, finns två bra pubar som ligger fint vid vattnet; The Ship och The Royal Oak, som är Johns favorit.

Portsmouth
I Portsmouth hamn finns ett flertal marinor, men vi vill tipsa om Gosport Marina som ligger mycket bra till och om du är intresserad av historia finns möjlighet att hoppa på en färja över till Portsmouths gamla dockor där Henry VIII:s flaggskepp The Mary Rose, Nelsons flaggskepp HMS Victory och HMS Warrior finns att se. Utsiktstornet Spinnaker Tower har med sina 170 meters höjd en magisk utsikt, medan outletbutikerna i Gunwharf Quays också är varmt omtalade.

Det finns flera bra marinor längs floden Hamble – Port Hamble ligger nära byn Hamle och Hamble Point har utmärkt båt- service. Här finner du även den engelska återförsäljaren av Najad, Boat Sales Interna- tional. Har ni en jolle kan vi tipsa om att som ett alternativ till de dyra hamnavgifterna, lägga sig på de så kallade “harbourmasters” tilläggningarna i mitten av floden och gå I land med hjälp av jollen.
Vid Southampton ligger Ocean Village Marina som ligger mycket bra till om ni vill upptäcka Southampton.

Isle of Wight
Cowes som ligger på Isle of Wight är medelpunkten för båttävlingar i Storbritannien och är omtalade i hela världen för sina regattor. I augusti är det med andra ord mycket livligt i Cowes! Själva staden är ganska liten men fullpackad med marinor och trevliga pubar. Och inte förvånande finns det också ett mycket rikt utbud av klädbutiker för seglare här. Bortom Cowes, en bit uppför floden Medina finns anläggningsplatser till The Folly Inn som har liveunderhållning på lördagar, här finns möjlighet att dansa natten lång!

Strax efter The Folly Inn finns Island Harbour Marina en lugn plats efter allt ståhej i Cowes. Härifrån finns möjlighet att promenera nedför floden Medina till Newport. På Isle of Wight finns även Newtown Creek, ett lugnt och skönt fågelreservat. Här kan du lägga till vid en boj eller ankra upp för att jollen till Shalfleet Quay. En tio minuters promenad tar dig till The New Inn, en pub I klassisk äldre stil med utmärkt mat. Ytterligare två tilläggningar som vi kan rekommendera på Isle of Wight är Osbourne Bay, öster om Cowes och Alum Bay nära The Needles.

Yarmouth har ett brett utbud av restauranger. Salty’s Bar and Seafood Restaurant har livemusik på lördagar och utmärkt mat. The Kings Head är också bra.

Från Yarmuth finns en promenad nedför floden Yar till Freshwater på den södra sidan om ön, där Alfred Lord Tennyson levde. Det finns även en promenad, eller busstur, till The Needles Old Battery, ett viktorianskt fort med en underjordisk passage som leder ut till en spektakulär utsikt över The Needles. Här utfördes tester av robotar under kalla kriget och i närheten utförde även radioteknikens pionjär Marconi sina tester. I närheten finns en sittlift som tar er ner till Alum Bay med sina berömda vertikala skikt av multifärgad sandsten.

Bucklers Hard som ligger på den fridfulla Beaulieu River var en gång en riktig båtbyggarby som byggde tre av krigsfartygen som stred vid slaget vid Trafalgar. Själva marinan ligger nära marinmuseum, Master Builder’s House Hotel, och fyra kilometers promenad utefter floden tar dig till Beaulieu där the National Motor Museum huserar.

Lymington
Lymington är en vacker, lite gammaldags stad med stenlagd gata vid kajen och många intressanta affärer, pubar och restauranger. På lördagar är det marknad. Berthon Lymington Marina har utmärkta faciliteteter, inklusive båtbyggeri och ligger bra till för ett besök inne i staden.

Stadens kajplatser är väldigt populära under sommarhalvåret, så vi rekommenderar att inte lägga för mycket tid på att försöka få en plats. Det finns en promenad eller cykelstig längs efter kusten som leder genom ett naturreservat och saltdepåer till Keyhaven. Där tar en färja dig till Hurst Castle som ligger vid mynningen av the Solent, sundet som skiljer Isle of Wight med fastlandet.

Slottet är från 1500-talet men ”moderniserades” inför slagen mot Napoleon, samt första och andra världskrigen. Härifrån kan man även se de berömda Needles om vädret tillåter.
Det finns öppna bussar som tar besökare mellan Lymington och Keyhaven under sommarmånaderna.

The Solent
Väster om the Solent finns Poole harbour som har flera marinor. Poole Town Key är mest bekvämt för att nå själva staden och den närliggande Custom House restaurant tycker vi är mycket bra. Det finns flera mycket fina stränder i närheten.

På tisdagskvällarna är det ett stort motorcykelrally som sammanstrålar vid kajen bredvid marinan. Det kan låta väldigt högt och antingen kommer man att hata det eller att älska det.

Poole är en bra utgångspunkt för att besöka världsarvet the Jurassic Coast. Det går buss till Swanege, där the Heritage Steam Train tar dig ruinerna av Corfe Castle.

Alldeles söder om Poole ligger Studland Bay, en ideal plats att lägga ankar på för att besöka den lilla byn och Bankes Arms Hotel, en pub med mycket atmosfär och bra mat. De har ett flertal anläggningsplatser för sina besökare.